تجهیزات دیتا سنتر در مازندران _ مراکز ویژه و مخصوص نگهداری سرورهای مختلف را مرکز داده یا Data Center میگویند.
تعریف بسیار ساده از مراکز داده عبارت است از: محلی بزرگ که تعداد زیادی رک و سرور و تجهیزات شبکه و مشتقات شبکه اعم از کابل و سوئیچ و غیره در آن قرار گرفته. که تمامی آنها به اینترنت پرسرعت و برق اضطراری متصل هستند. در کنار این تعریف ساده نیاز به استانداردهای بسیار دقیقی برای راه اندازی مراکز داده وجود دارد. که خارج از بحث این مقاله است. همچنین دیتاسنتر مکان فیزیکی برای سازمانها و شرکتهاست تا برنامهها و اطلاعاتشان را در آن قرار دهند و ذخیره کنند.
به طور کلی، مرکز داده به مجموعه ای از سرویسدهنده ها زیرساخت های ارتباطی، امنیتی و تجهیزات الکترونیکی گفته میشود. که برای ارائه، نگهداری و پشتیبانی از سرویسهای تحت شبکه (اینترنت، اینترانت، اکسترانت) استفاده میشود.
از طرفی، میتوانند اینترنت پرسرعت در اختیار کاربران قرار دهند. تا چند دهه قبل استفاده از اینترنت برای عموم مردم به سادگی امکان پذیر نبود زیرا استفاده از محیط غیرگرافیکی و خط فرمانی اینترنت نیاز به دانش خاصی داشت که همه به آن دسترسی نداشتند.
اوایل دهه ۹۰ میلادی، با به وجود آمدن مفهوم وب و پروتکل های خاص (HTTP، FTP، SMP و …) در اینترنت، استفاده و کاربری آن برای کاربران بسیار آسان و مورد علاقه شد به طوری که روز به روز به تعداد کاربران اینترنت افزوده میشد. مسلماً با افزایش کاربران و حجم دادههای موجود بر روی وب، سرورها و خطوط اینترنت جوابگوی مدیریت آن ها نبودند. از این رو سازمانها و ادارات به فکر راهکارهای مناسب برای حل این چالش افتادند . به همین منظور مراکز خاصی تحت عنوان Data Center یا همان مرکز داده را ایجاد کردند که این مراکز داده با در اختیار داشتن. اتصالات پرسرعت به اینترنت و سرورهای قدرتمند، امکان راه اندازی وب سرورها را برای عموم مردم فراهم میکنند.
در حال حاضر با توجه به رشد سریع اینترنت روز به روز به تعداد مراکز داده موجود در دنیا اضافه میشود. که برخی از این دیتاسنترها از طریق خطوط فیبر نوری، پهنای باند بالایی در اختیار دارند. تعداد سرورها در آنها بیش از ۱۰۰۰ عدد است که سرعت و سرویس بهتری ارائه میدهند.
اما دیتاسنترهای مدرن کمی با دیتاسنترهای سنتی تفاوت دارند: زیرساخت از حالت سنتی که مبتنی بر سرور فیزیکی بود به حالت مدرن که شبکه های مجازی و سرورهای مجازی و فضای ابری وجود دارد، تغییر کرده است.
امنیت دیتاسنترها مفهوم وسیعی دارد و شامل تمام تکنولوژیهایی است که برای تامین امنیت فیزیکی و سیستمهای شبکه استفاده میشود. اما به طور خلاصه امنیت دیتاسنتر یعنی مدیریت و ایجاد محدودیت در دسترسی ها. یعنی تنها افراد مجاز بتوانند به زیرساخت و سیستم های آی تی دسترسی داشته باشند.
افزودن قفل به نقاط دسترسی، سیستم دوربین مداربسته و نظارتی، پرسنل امنیتی از جمله وارد مهم در تامین امنیت فیزیکی دیتاسنتر است.
در زمان طراحی باید ویژگی های امنیتی را در نظر گرفت. مثلا دیتاسنتر در محل های کم رفت و آمد بنا شود. نقاط دسترسی را محدود کرد مثلا تعداد پنجره ها و درها را به حداقل رساند.
پرسنل امنیتی تمام فعالیت های مشکوک را مانیتور کنند، افرادی که مجوز حضور در دیتاسنتر را دارند باید احراز هویت دو مرحله ای داشته باشند مثلا اسکن کارت PIV یا کارت پرسنلی و داشتن پسورد، از سیستم های بیومتریک مانند تکنولوژی اسکن اثر انگشت و اسکن چشم و تشخیص چهره استفاده شود.
امنیت نرم افزاری دیتاسنتر شامل سیاست های امنیتی، لیست دسترسی ها و قوانین کنترل و مدیریت دیتا است.
مواردی که اطلاعات ذخیره شده در مرکز داده را تهدید میکند. جاسوسی، هک، بدافزار و باج افزار است. استفاده از ابزار مدیریتی Security Information and Event Management یا SIEM به شما کمک میکند تا روی تمام موارد مثل دسترسی و سیستم هشدار و سنسورها کننترل و مدیریت داشته باشید.
ایجاد Zone های امن در شبکه یکی از راهکارهای تامین امنیت دیتاسنتر است.
مدیریت و کنترل همه این موارد باید به صورت منظم بررسی و چک شود.
دیتاسنترها از نظر تامین امنیت به ۴ دسته تقسیم میشوند که هر دسته و سطح امنیتی، مخصوص کسب و کار خاصی است؛ نگهداری، کولینگ و خطاپذیری برای هر دسته متفاوت است. در واقع هر سطح امنیتی بیانگر Fault Tolerant در سیستم است و Uptime و پایداری سیستم را شامل میشود.
سطح یک و دو – Tier 1 + 2
کسبوکارهای کوچک که نیازی به ارائه بلادرنگ محصولات و خدمات ندارند از این دو سطح استفاده میکنند. سطح یک شامل مولفه های بدون افزونگی است مثل Single Uplink و سطح دو شامل قابلیت افزونگی است که از ویژگی های سطح یک هم پشتیبانی میکند.
سطح یک و دو – Tier 3 + 4
سرعت و عدم خرابی از ویژگیهای سطح ۳ و ۴ امنیت دیتاسنتر است. سطح سه علاوه بر دارا بودن ویژگی های دو سطح قبل، از dual-powered و Multiple Uplink پشتیبانی میکند و سطح چهار علاوه بر دارا بودن ویژگی های سه سطح قبل، Fault Tolerant را به طور کامل پیاده سازی میکند که شامل Uplink ها و استوریج و چیلرها و HVAC و … است.
در کل شرکتها برای نگهداری اطلاعات واحد IT خود نیازمند بستر و زیرساختی قابل اعتماد و ایمن هستند تا عملیات شرکت دچار اختلال نشود. راهکار مناسب برای این منظور استفاده از مراکز داده است. مراکز داده با وسعتی که دارند. پتانسیل تامین بسیاری خدمات و سرویسها را برای ارایه به کاربران دارند. انواع دیتاسنتر با هزینههای متفاوت وجود دارد: انواع سنتی و گرانقیمت و انواع جدیدتر و ارزانتر. در ادامه میخواهیم ۵ دسته خدمات دیتاسنتر را به شما معرفی کنیم.
دیتاسنتر انترپرایزی یا آن سایت، دیتاسنتری است که اغلب ما میشناسیم. بسیاری شرکتها در دنیا دیتاسنترشان را در فضا و محوطه شرکت میسازند و در صورت نیاز قابلیت توسعه هم دارد. مزیت آن این است که عیب یابی و نگهداری آن آسان است. کارایی بالاست چون در محل شرکت بنا شده. امنیت دارند و کنترل و مدیریت آن توسط شرکت انجام میشود. البته بنا کردن دیتاسنتر سازمانی، هزینه هنگفتی به همراه دارد و توجه داشته باشید که هزینه برق را هم باید در نظر گرفت.
همان طور که گفتیم، از معایب Enterprise Datacenter این است که هزینه زیادی دارد و منابع بسیاری لازم است: منابع تغذیه قابل اطمینان، سیستم خنک کننده، شبکه بزرگ، سیستم امنیتی و غیره.
دیتاسنتر کولوکیشن، برای نگهداری سرور شخصی، به مشتری فضا اجاره میدهد. کولو دیتاسنتر یکی از راهکارهایی است که دارندگان سرورها در شرکتها و سازمانها میتوانند مکانی برای سرور خود اجاره کنند. پس اگر جای مناسبی برای نگهداری سرور خود در محل شرکت و سازمان خود ندارید و یا تعداد سرورهایتان کم است و به اندازهای نیست که بتوانید هزینه اتاق سرور را توجیه کنید، میتوانید فضای مورد نیاز خود را از دیتاسنتری به نام Colocation Center اجاره کنید.
گفتیم که دیتاسنتر، روشی برای نگهداری سرور است. میتوان سرور شخصی خود را با هر مشخصاتی که باشد. به جای نگهداری در شرکت یا سازمان، در یک مرکز داده قرار دهید. اجاره بهای آن با توجه به سه فاکتور پهنای باند، میزان پاور مصرفی و تعداد یونیت مورد نیاز تعیین میشود. به این روش نگهداری در مرکز داده Colocation یا Co-location یا Colo گفته میشود. مرکز داده موظف است. علاوه بر مکان فیزیکی، پاور مورد نیاز پهنای باند، آدرس IP، اتصال به اینترنت، سیستمهای خنک کننده، امنیت فیزیکی، مانیتورینگ و Uptime را تامین کند. اگر نیروی آی تی ندارید کولو کردن سرورها ایده خوبی است.
دیتاسنتر مقیاس بزرگ، بزرگ است و میتواند هزاران یا میلیونها سرور را در خود جای دهد. شرکتهایی که حجم دیتای آنها زیاد است از این نوع دیتاسنتر استفاده میکنند ضمن اینکه قابلیت ارتقا هم در آن وجود دارد.
دیتاسنتر Hyperscale گزینه محبوبی است. با توجه به افزایش نیاز به ذخیره سازی، این دیتاسنترها میتوانند. راهکار مناسبی برای رشد کلود، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و IoT باشد. فضای ذخیره سازی بیشتری برای ذخیره داده و اطلاعات لازم است.
دیتاسنتر Edge شبیه به دیتاسنتر سنتی است به جز اینکه کوچکتر است. نزدیک به کاربر نهایی ساخته میشود. هدف از آن افزایش ظرفیت و بهبود اتصالات و از همه مهمتر کاهش زمان تاخیر یا Latency است.
دیتاسنتر Edge از طرفی شبیه به دیتاسنترهای آن سایت یا سازمانی هم هستند اما مدیریت آنها به صورت آف سایت یا کولو انجام میشود. محبوبیت این دیتاسنتر روز به روز بیشتر میشود چرا که با نزدیکتر شدن دیتاسنتر به محل شرکتها زمان تاخیر کم و کارایی بیشتر میشود.
دیتاسنترهای کلود هر روز محبوبیت بیشتری پیدا میکنند. نمونههای آن آمازون AWS و مایکروسافت Azure و IBM Softlayer است. مثلا نتفلیکس روی AWS است. کلود دیتاسنتر از انوع ارزان دیتاسنتر است.
انتخاب دیتاسنتر مناسب سخت است اما اگر اهداف و نیازهایتان را کاملا در نظر بگیرید خواهید توانست گزینه مناسبی انتخاب کنید. برخی از مواردی که باید در نظر بگیرید عبارتند از: سرعت، هزینه، لایسنس، برنامهها، تعداد رک های مورد نیاز، تراکم رک ها بر اساس کیلووات، محدودیت جغرافیایی، نوع افزونگی و …
طراحی دیتاسنتر بر اساس شبکه پردازش و منابع ذخیره سازی انجام میشود تا امکان ارایه سرویس در زمینه برنامهها و دیتاها فراهم شود. در راه اندازی دیتاسنتر، استفاده از تجهیزات مناسب حرف اول را میزند. تجهیزاتی که تمام نیازهای شما را با کیفیت و امنیت بالا فراهم کند. مولفههای اصلی در طراحی دیتاسنتر عبارتند از: سوییچ، روتر، فایروال، سیستمهای ذخیره سازی، سرورها و …
از جمله مهمترین تجهیزات اکتیو دیتاسنتر را در ادامه معرفی میکنیم:
سرور: مهمترین سخت افزار در طراحی و راه اندازی و پیاده سازی دیتاسنتر، سرور است.
۲. استوریج و ذخیره ساز: ذخیره سازی و استوریج از مهمترین اجزای شبکه و دیتاسنتر است. انواع مختلفی دستگاه ذخیره سازی و انواع مختلف راهکارهای ذخیره سازی وجود دارد.
۳. سیستم بکاپگیری: با توجه به سیاستهای Data Center و نیاز پروژه، پشتیبان گیری از اطلاعات امری کاملاً ضروری است.
۴. کارت شبکه: وظیفه کارت شبکه برقراری ارتباط بین دیوایس ها و انتقال دیتا در شبکه است.
۵. سوئیچ: سوییچ شبکه برای اتصال نودهای شبکه و انتقال دیتا به کار میرود.
۶. روتر: وظیفه روتر همان طور که از نامش بر میآید، مسیریابی بین شبکه هاست.
۷. فایروال Firewall: فایروال سیستمی است که شبکه و یا کامپیوتر شخصی شما را در مقابل نفوذ مهاجمین، دسترسیهای غیرمجاز، ترافیکهای مخرب و حملات هکرها محافظت میکند و دو نوع سخت افزاری و نرم افزاری دارد.
۸. اکسس پوینت
۹. مودم
برای آشنایی با انواع دوربین های دیگر با ایمن اندیشان خزر همراه باشید.
ایران، مازندران، آمل سبز میدان مجتمع میرداماد طبقه دوم واحد 2